Visie en coachingsmethodiek

Het programma van School at Sea is bedoeld voor leerlingen uit de bovenbouw HAVO/VWO die boven zichzelf uit willen stijgen. Dat doet ze door de jongeren verantwoordelijkheid te geven en ze kennis te laten maken met andere culturen en samenlevingsvormen.

Ervaringsgericht leren

Wijsgeer Confucius zei: “Vertel het me en ik vergeet het. Laat het me zien en ik herinner me het. Laat het me doen en ik begrijp het.” Op dit principe is School at Sea gebaseerd, zij gelooft dat jongeren, door theorie te koppelen aan praktijkervaring, beter in staat zijn deze theoretische kennis te doorgronden en daardoor te onthouden.

Zelfstandigheid en verantwoordelijkheid

School at Sea gelooft dat jongeren tot veel meer in staat zijn dan ze soms zelf denken. Dat stimuleert School at Sea door ze uit te dagen om zelfstandig te denken en te handelen. Dit is een proces dat ze in etappes uitrolt.
Als we de tocht beginnen zullen wij als leerlingen nog niet zover zijn dat we zelfstandig het schip kunnen besturen. En ook de eerste expedities zijn voor ons uitgestippeld. Maar naarmate de reis vordert zullen we steeds meer verantwoordelijkheden krijgen. Met de scheepsovernames vervullen we èchte scheepsfuncties. We besturen dan zelf het schip. Bij deze scheepsovernames leren wij dat je de klus alleen klaart door samen te werken. Iedereen is nodig, en iedereen is even belangrijk.
Tijdens de expedities maken we zelf een plan, en bedenken we zelf wat de groep nodig heeft aan materiaal, budget en proviand.

Coaching

De coachingsmethodiek van School at Sea is gebaseerd op twee opvattingen. Zij vindt dat fouten maken mag. Daar leer je het meest van. En ómdat fouten maken mag, laat zij het merendeel door de leerlingen zelf doen. School at Sea wil ons leerlingen niet teveel sturen, maar ons zelf laten ontdekken wat werkt en wat niet.
Deze kijk op coaching komt overal in terug. Zowel in de fondsenwerftraining als in het selectieweekend. Aan boord en op het vaste land. Wij leren dat ze niet wachten tot het eten op tafel staat, maar dat ze daar zelf actief voor moeten zorgen. Niet voor niets is haar slogan ‘You sail, you learn’, waarbij ze extra nadruk op ‘you’ leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>